Rabu, 20 April 2011

Sebut betul-betul...

"Insya-Allah tuan2"

Tadi tertengok video kat fb di profile salah seorang kawan ni.. agak menarik juga..
teguran yang membina dari salah seorang ustaz yang agak terkenal juga la.. iaitu supaya sebutan insya-Allah tu betul2 bahasa arab nya.. hihi.. ini sekali datang slang India la..
ok ja.. (kadang2 aku pun terikut2 juga..kui2.. kena dengar lagu Maher Zain ja lepas ni..)

dan mungkin ada jemaah yang keluar di masjid ustaz berkenaan bertugas.. sekali tertasykil ustaz tu pegi masjid la.. mau tak hot.. dah tak de penunjuk jalan..door to door jawabnya (ok..pertama sekali mahu khususi orang yang berkepentingan di kampung atau kawasan tersebut rumah imam..ketua kampung..ajk2 masjid.. ustaz2..)..

Pengisian video berkenaan berkaitan bagaimana mahu ajak anak2 muda datang dan terpaut pada masjid..ada beberapa perkara ustaz tersebut cadangankan..menarik..

Oleh itu..perlu kuatkan amal2 tempatan.. di surau marhalah USM Desa Tekun ni untuk semester 2 2010/2011 (dah abeh dah).. Ziarah umumi : Ahad lepas magrib.. 2 1/2jam (magrib isya: ziarah bilik ke bilik..) : setiap hari.. Ziarah umumi 2 : di surau Bakti... dan khuruj 1 1/2 hari setiap bulan.. em.. bukan senang mahu ajak perlu banyak bagi masa... tambah2 org lemah mcm aku ni lagi la.. untuk sidang depan mesyuarat lain.. maka cuti ni pun kena buat usaha juga di masjid kat kampung dan kawasan perumahan masing2.. apa2 pun lepas abeh exam mahu keluar 40 hari, 4 bulan dulu belajar2 untuk hidupkan amal di masjid@surau masing2..

~teringat dulu keluar 2minggu bulan 12 masa cuti sem.. buat usaha fokus pada anak2 muda di kampung yang kami keluar.. sbb kami kebanyakkan student2..muda lagi bernasib juga buat hubungan anak2 muda di kampung untuk hidupkan amal masjid..(dah cite pd entri lepas) mahu banyak korban lagi dan lagi...

Ya Allah maafkan hamba2mu yang lemah ni..~~~
p/s : Skrang ada jemaah dari Ireland di cni selama 2 minggu...

6 ulasan:

 1. kenal sape ustaz tuh!!!... lain kali sebut betul2...

  BalasPadam
 2. mashaAllah,doa pada saya pemilik blog....

  BalasPadam
 3. @Fendi : eh tau ke.. :-) Muliakan alim ulama dan ustaz2.. ~Ya Allah ampunkan dosa penglihatan ku dari melihat keburukan orang lain dan ampunkanlah lisanku dari menceritakan keburukan orang lain~

  @Pendang : InsyaAllah doa pada saya juga..

  BalasPadam
 4. saya pernah buat 2 jam setengah di tekun dulu tuan..before tn join jemaah kami..huhu..

  BalasPadam
 5. @Lampu : ingat lagi rupanya.. semoga Allah swt terima usaha kita.. doa kan saya.. bila2 boleh la ziarah cni..
  p/s : belum pegi lg UMS.. :-)

  BalasPadam
 6. Salam ziarah,menarik artikel yang saudara/saudari/puan tulis,saya menjemput saudara/saudari/puan untuk memberi komentar,cadangan untuk penambahbaikan atau pandangan terhadap artikel terbaru saya.Semoga jasa saudara/saudari/puan dibalas oleh Allah SWT.Mana tahu kemungkinan kita berbeza pandangan,jesturu itu,di harapkan dapat berkongsi bersama.

  BalasPadam